WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft zondag de plaats Greensburg in de staat Kansas, die vrijwel volledig is verwoest door een zware tornado, uitgeroepen tot noodgebied. Het stadje komt daarmee in aanmerking voor federale hulp, meldden Amerikaanse media.

Bekijk video

"Ik ben ervan overtuigd dat deze gemeenschap weer wordt opgebouwd. We zullen daarbij helpen voor zover we kunnen", zei Bush in een toelichting op zijn besluit.

Door de wervelstorm in de nacht van vrijdag op zaterdag is ongeveer 90 procent van de gebouwen vernield of zwaar beschadigd in Greensburg, waar circa zestienhonderd mensen wonen. Zeker negen mensen kwamen om het leven en er vielen tientallen gewonden door het natuurgeweld. Reddingswerkers zijn in het puin nog altijd op zoek naar overlevenden.

Tientallen tornado's

Ook andere delen van Kansas en de staten South Dakota en Oklakohama werden in het weekeinde getroffen door tientallen tornado's. In Ottawa County, enkele honderden kilometers noordoostelijk van Greensburg, kwam door het noodweer een man om.

In de plaats Osborne in Kansas vielen zaterdag elf gewonden toen twee restaurants door een wervelstorm werden getroffen.