DEN HAAG - De combinatie van regenbuien en het einde van veel schoolvakanties heeft maandagochtend voor topdrukte gezorgd op de Nederlandse snelwegen. Op het toppunt stond er in totaal 560 kilometer aan files.

Bekijk video

In de lijst met drukste spitsen ooit, neemt de ochtend van 7 mei daarmee een gedeelde tiende plaats in.

Even na 08.00 uur bereikte de filedruk volgens de ANWB een piek van in totaal 560 kilometer terwijl er rond dat tijdstip normaal gesproken ongeveer 180 kilometer aan opstoppingen staat. Met name op de A2 tussen Den Bosch en Amsterdam en op de A12 tussen Den Haag en Utrecht waren veel opstoppingen.

Voorzichtig

"Het ging om de gebruikelijke dagelijkse files maar ze waren vandaag veel langer omdat mensen voorzichtig reden door het slechte weer", aldus een woordvoerster. "Ook is het weer wat drukker op de weg omdat veel schoolvakanties zijn afgelopen."

Gladheid

Mogelijke oorzaak voor de opstoppingen is dat automobilisten maandag extra voorzichtig reden in verband met een eerdere waarschuwing van de ANWB voor gladheid door de regen. Dit kon gebeuren omdat er na een lange periode van droogte een combinatie van olie, zand en rubberresten over de weg spoelde.

In de ochtend leidde dit echter niet tot problemen. "Er zijn zelfs opvallend weinig ongevallen gebeurd. Het lijkt er op dat mensen het advies ter harte hebben genomen en voorzichtig hebben gereden", aldus de woordvoerster.

In de loop van de ochtend namen de files weer snel af.