RABAT - De Marokkaanse politie heeft een netwerk opgerold dat strijders rekruteerde voor de Noord-Afrikaanse afdeling van de islamitische terreurorganisatie al-Qaeda. Agenten pakten in de nacht van zaterdag op zondag in een reeks steden twintig verdachten op, meldde het persbureau MAP.

De groep stuurde vrijwilligers naar trainingskampen in Algerije, aldus een bron bij de politie. De organisatie al-Qaeda in de Islamitische Maghreb opereert oorspronkelijk vanuit het buurland.

De meeste arrestanten, allen Marokkaan, werden opgepakt in het centraal gelegen Fes en in het noordelijke Nador, aan de Middellandse Zee. De verdachten zochten ook vrijwilligers voor de strijd tegen het Amerikaanse leger in Irak.

Opgerold

Marokko, een bondgenoot van de Verenigde Staten, heeft in vier jaar tijd naar eigen zeggen meer dan vijftig radicaalislamitische cellen opgerold. In 2003 schokten terroristen het land met bloedige zelfmoordaanslagen in de miljoenenstad Casablanca.

Vier jaar lang was het rustig in Marokko, tot dit voorjaar. In enkele weken tijd bliezen zes islamisten zich op, waardoor een politieman omkwam en 45 mensen gewond raakten.

Al-Qaeda in Noord-Afrika stond tot een naamsverandering in januari bekend als de Salafistische Groep voor Prediking en Gevecht (GSPC). De groepering werd in de jaren negentig berucht door talrijke wreedheden, aanslagen en ontvoeringen in Algerije.