WAGENINGEN - Veertien mensen zijn dit weekeinde in Wageningen aangehouden voor vernielingen, baldadigheid, vechtpartijtjes en het beledigen van agenten. Ernstige incidenten hebben zich niet voorgedaan, meldt de politie.

Het defilé en het festival op bevrijdingsdag trokken zo'n honderdduizend bezoekers. Volgens de politie was de dag geslaagd.

De eerste vijf verdachten werden in de loop van zaterdagavond aangehouden. Een 44-jarige vrouw uit Ede moest mee omdat ze tijdens het defilé aanwijzingen van de politie niet opvolgde.

Mes

Een 48-jarige man uit Lunteren, opgepakt voor mishandeling, bleek een mes, een boksbeugel en een wikkel cocaïne op zak te hebben.

Een 34-jarige man uit Renkum werd even voor 23.00 uur aangehouden nadat hij een ruit zou hebben ingeslagen. De man bleek hennep en amfetamine bij zich te hebben. Hij verklaarde de ruit te hebben ingeslagen uit boosheid nadat hij eerder met een bierfles op het hoofd was geslagen.

Mishandeling

Rond 01.30 uur werd een 39-jarige man uit Zwolle aangehouden voor mishandeling van een medewerker van het bevrijdingsfestival.

Even voor 02.00 uur werd op de Markt een 25-jarige Wageninger aangehouden die zijn ontblote geslachtsdeel zou hebben getoond. Hij werd betrapt bij het plassen tegen een geparkeerde politieauto.

Zwolle

Het bevrijdingsfestival in Zwolle verliep over het algemeen rustig, meldt de politie. Wel werden elf mensen aangehouden voor het bezit van kleine hoeveelheden harddrugs.

Twee personen werden aangehouden voor bedreiging, en een voor belediging van agenten tijdens het festival. Vier personen moesten naar een ziekenhuis na overmatig alcohol- of drugsgebruik.

Record

De diverse bevrijdingsfestivals trokken zaterdag meer dan achthonderdduizend bezoekers. Dat is een record, liet het Nationaal Comité 4 en 5 mei zondag al weten.