AMSTERDAM - Militairen van de zogenoemde Tijgercompagnie uit Schaarsbergen zijn terug in Nederland na ruim drie maanden in Afghanistan. De overleden korporaal Cor Strik maakte deel uit van deze compagnie. Zo'n vijfhonderd familieleden, kennissen en vrienden ontvingen de militairen zondag rond 14.00 uur op vliegbasis Eindhoven met gejuich en spandoeken.

Dat meldt het ministerie van Defensie.

Ook keerden twaalf vliegers en technici terug die werkten met Cougar-transporthelikopters. Daarnaast arriveerden militairen die deel uitmaakten van de staf van generaal-majoor Ton van Loon, die zelf donderdag al in Nederland aankwam.

Bij aankomst van in totaal 94 militairen bedankte hij de militairen. "Jullie hebben een goede job gedaan. Steek nu vooral alle energie in jullie relaties", zei Van Loon.

Reserve

De Tijgercompagnie vormde de strategische reserve van Van Loon in Zuid-Afghanistan. Deze militairen waren, anders dan hun collega's van de Task Force Uruzgan, inzetbaar in heel zuidelijk Afghanistan. Behalve in de provincies Uruzgan en Kandahar opereerden zij in de provincies Day Kundi, Nimroz, Zabul en Helmand.

In Helmand sneuvelde op 20 april korporaal Strik toen hij tijdens een voetpatrouille op een explosief stapte.