Het droge, zonnige en vrij warme weer van de afgelopen weken wordt zondagmiddag gevolgd door regen. Op Vlieland zijn de eerste druppels rond 15.00 uur gevallen. Dat meldt het KNMI. Sinds 22 maart was in bijna het hele land geen regen van betekenis gevallen.

In De Bilt viel de afgelopen anderhalve maand alleen op 3 april drie tiende millimeter. De meeste regen verdampt. Echte buien volgen later in de avond, verwacht het KNMI. Het zwaartepunt valt tussen middernacht en maandag 12.00 uur. Verkeer in de ochtendspits zou hier vanwege gladheid last van kunnen krijgen.

Volgens het KNMI levert de eerste helft van de week enkele tientallen millimeters regen op. Deze hoeveelheid is voorlopig nog te weinig om het tekort, dat inmiddels is opgelopen tot bijna honderd millimeter, weg te werken.

Tekort

Het landelijk gemiddelde tekort neemt naar verwachting de komende tien dagen af tot iets minder dan negentig millimeter. Het is in deze tijd van het jaar nooit eerder zo droog geweest.

Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) waarschuwen voor gladheid op de Nederlandse wegen. Na de mperiode van droogte kunnen onder meer olie, zand en rubberresten in combinatie met neerslag een soort sop vormen dat een glibberig wegdek kan veroorzaken.

Remweg

Vooral motorrijders moeten zich ervan bewust zijn dat hun remweg langer wordt door de gladheid. Als het eenmaal flink heeft geregend, is het vuil weg en zijn de problemen voorbij.