HILVERSUM - Er moet een einde komen aan het wapenembargo tegen China. Dat staat in een advies dat de Adviesgroep Internationale Vraagstukken (AIV) binnenkort aanbiedt aan de ministers van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie.

In het tv-programma Buitenhof zei lid van de AIV Frans Andriessen dat een embargo een meer open relatie met China in de weg staat.

Bovendien zet het embargo geen zoden aan de dijk omdat China toch wel aan wapens komt, vindt de oud-eurocommissaris. Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner (Buitenlandse Betrekkingen) concludeerde in januari nog dat het te vroeg was voor opheffing van het Europese wapenembargo omdat China te weinig vooruitgang boekt bij het verbeteren van de mensenrechten in de Volksrepubliek. Volgens Andriessen gaat het op dit vlak juist wel beter.

Mensenrechten

Het AIV-lid zei zich nog steeds zorgen te maken over de mensenrechten, maar sinds de invoering van het Europese embargo in 1989 ook bewegingen in de goede richting te zien, onder meer op het gebied van de doodstraf en democatie.

Het embargo is volgens hem ook weinig effectief omdat China de wapens die het in bijvoorbeeld Tibet gebruikt al lang heeft. De AIV wil wel dat er een algemene gedragscode komt voor wapenexport. Zo zouden wapens niet mogen worden doorverkocht.

Verbaasd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat via een woordvoerder weten "oprecht verbaasd" te zijn dat de adviesgroep al naar buiten komt met een gevraagd advies voordat de betrokken bewindspersonen ervan op de hoogte zijn. Inhoudelijk wil het ministerie nog niet reageren.

Half mei brengt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen een bezoek een China.