ANKARA - De kandidaat van de conservatieve AK-partij voor het Turkse presidentsschap, minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül, heeft de handdoek in de ring geworpen. Na een nieuwe mislukte stemming in het parlement, dat een nieuwe president moet aanwijzen, houdt hij het naar eigen zeggen voor gezien.

"Na deze keer ben ik niet langer kandidaat", zei Gül na afloop van de zitting op zondag. Opnieuw waren er te weinig parlementariërs om de stemming rechtsgeldig te maken. Het was de tweede keer dat de opkomst van parlementariërs te laag was om een nieuw staatshoofd aan te wijzen.

Voorafgaand aan de zitting dreigde de enige kandidaat voor de post zich al terug te trekken als het quorum niet zou worden gehaald. Als er minder dan 367 parlementariërs stemmen dan trek ik me terug, liet de bewindsman voorafgaand aan de zitting weten.

Hij voegde na de mislukte stemming de daad bij het woord. Er waren 358 afgevaardigden komen opdagen. De oppositie weigert deel te nemen aan de stemming.

Omstreden

Gül is een omstreden kandidaat. Hij maakt deel uit van de conservatieve religieuze AK-partij van premier Erdogan. Zijn kandidatuur zou een bedreiging vormen voor het strikt seculiere karakter van de presidentspost.

Zijn partij heeft de kaarten ook gezet op een grondwetswijziging die voorziet in een direct door het volk gekozen president. De AKP hoopt naast de parlementsverkiezingen op 22 juli aanstaande meteen presidentsverkiezingen te houden.

Gül verklaarde zaterdag in dat geval op zeker 70 procent van de stemmen te kunnen rekenen. Onduidelijk is nog of de politicus zich ook voor een dergelijke verkiezing heeft teruggetrokken.