PARIJS - Ongeveer 44,5 miljoen kiesgerechtigde Fransen zijn opgeroepen om zondag een nieuw staatshoofd te kiezen als opvolger van president Jacques Chirac. De keuze is tussen de conservatieve politicus Nicolas Sarkozy en de socialiste Ségolène Royal.

De 52-jarige Sarkozy is favoriet. De leider van de regeringspartij UMP (Unie voor een Volksbeweging) won de eerste ronde op 22 april ruim met twaalf kandidaten met bijna een derde van de stemmen. De een jaar oudere Royal van de Parti Socialiste (PS) kreeg een kwart van de kiezers achter zich.

Omdat geen absolute meerderheid werd behaald volgt nu een tweede en beslissende ronde. Volgens de laatste opiniepeilingen kan Sarkozy rekenen op circa 54 procent van de stemmen tegen 46 procent voor Royal. Sarkozy vergrootte zijn voorsprong na een televisiedebat met zijn rivale afgelopen week.

Stemlokalen

De circa 65.000 stembureaus in het land gaan zondag om 08.00 uur open en de meesten sluiten om 18.00 uur. In de hoofdstad Parijs en enkele andere grote steden blijven de stemlokalen twee uur langer geopend, tot 20.00 uur.

Franse media moeten tot die tijd wachten voordat zij de eerste peilingen mogen publiceren. Buitenlandse media hebben aangekondigd dat zij zich niets van de Franse wet zullen aantrekken en net als op 22 april de eerste exit polls al eerder publiceren. De werkelijke uitslagen volgen in de loop van de avond.

Tijdverschil

Overigens konden 882.000 mensen in de overzeese gebiedsdelen al zaterdag hun stem uitbrengen. Deze nieuwe regeling - in departementen als Guadeloupe, Martinique en Frans-Guyana in het Caribische gebied - is ingesteld om te voorkomen dat daar vanwege het tijdverschil nog gestemd wordt terwijl op het Franse vasteland de eerste uitslagen al bekend zijn.

Sinds de huidige staatsvorm werd ingevoerd, de Vijfde Republiek in 1958, zijn er vijf presidenten geweest: Charles de Gaulle (1958-1969), Georges Pompidou (1969-1974), Valéry Giscard d'Estaing (1974-1981), François Mitterrand (1981-1995) en Jacques Chirac (1995-heden).

Ambtstermijn

Oorspronkelijk was de ambtstermijn van de president zeven jaar. Sinds een referendum hierover in 2000 is de termijn ingekort tot vijf jaar, dezelfde als de zittingsduur van het parlement. Op 17 mei draagt de 75-jarige Chirac de macht over aan zijn opvolger.