ROTTERDAM - Ongeveer 55 aanhangers van de vermoorde Pim Fortuyn hebben zondag de vijfde sterfdag van de politicus herdacht. De plechtigheden begonnen 's ochtends bij het huis van de flamboyante Rotterdammer.

Bekijk video

Vanaf dit Palazzo di Pietro aan het G.W. Burgerplein vertrok een bus naar het Mediapark in Hilversum waar Fortuyn werd doodgeschoten. De volgende halte was Begraafplaats Westerveld in Driehuis. Daar lag de Rotterdammer tijdelijk begraven. Rond het middaguur werden daar bloemen neergelegd.

Politie

Onderweg werd de bus door de politie staande gehouden en doorzocht omdat vuurwerk aan boord zou zijn. Dit werd niet gevonden. De aanhangers zagen af van een protest bij de gevangenis in Scheveningen waar de moordenaar van Fortuyn, Volkert van der G., wordt vastgehouden.

Het verhaal ging dat er tegendemonstranten zouden komen en de Fortuyn-aanhangers wilden volgens een woordvoerder geen problemen.

Standbeeld

Aan het eind van de middag houden de aanhangers een herdenkingstocht van Fortuyn's huis, via het stadhuis aan de Coolsingel naar het standbeeld van 'Pim' in het centrum van de stad. Om 18.06 uur, op het moment dat hij werd gedood, zijn de aanwezigen een minuut stil en leggen zij bloemen.

Onderzoek

Een oud-lijfwacht van Fortuyn heeft de rechter verzocht om heropening van het onderzoek naar de moord. De voormalige Koninklijke lijfwacht wil de conclusie aanvechten dat de moord niet voorkomen had kunnen worden, schrijft De Telegraaf zondag.

Christian Boom is een ex-politieman en ex-lijfwacht van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Hij wil vastgesteld zien of toenmalige bewindslieden en betrokken ambtenaren strafbaar zijn omdat ze toentertijd geen beveiliging instelden voor de bedreigde politicus. Het gerechtshof bevestigt tegenover de krant dat een zaak is aangespannen.

Voorbarig

"Als Fortuyn door DKDB-agenten was beveiligd, zoals de Technische Evaluatiecommissie in de maanden voor de aanslag had geadviseerd, was hij niet vermoord op het Hilversumse Mediapark", stelt hij. De conclusie van de onderzoekscommissie-Van den Haak, die de moord onderzocht, zijn volgens Boom voorbarig.

"Betrokkenen zijn niet ter verantwoording geroepen. Dat zou alsnog moeten gebeuren." Met betrokkenen doelt hij onder anderen op de toenmalige premier Wim Kok, minister van Binnenlandse Zaken Klaas de Vries en minister van Justitie Benk Korthals.