PARIJS - Meer dan 3000 agenten zijn zondag tijdens de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen in Parijs op de been om de orde te bewaken. De politie zou informatie hebben binnengekregen dat allochtone jongeren uit de voorsteden en extreemlinkse elementen rellen willen schoppen bij een overwinning van de conservatieve kandidaat Nicolas Sarkozy.

Met name treinstations worden scherp bewaakt om te voorkomen dat eventuele relschoppers naar de binnenstad trekken, meldden bronnen binnen de politie. Het kamp van Sarkozy, die vrijwel zeker lijkt van een zege op de socialiste Ségolène Royal, bereidt een groot overwinningsfeest voor op Place de la Concorde in hartje Parijs.

Sarkozy wordt gehaat door met name grote groepen jongeren van Afrikaanse en Arabische origine. Gevreesd wordt voor een herhaling van de onlusten in het najaar van 2005, toen Sarkozy als minister van Binnenlandse Zaken de relschoppers tuig noemde.

Royal waarschuwde de Franse kiezers vrijdag voor het risico van geweld en wangedrag als Sarkozy tot president wordt gekozen. Sarkozy reageerde woedend op de ,,oorlogzuchtige'' uitlatingen van zijn rivale die volgens hem een schending van de democratie zijn.