WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen een nieuwe resolutie van de VN-Veiligheidsraad, die het gebruik van militair geweld tegen Irak toestaat, verwelkomen. Dat heeft president George Bush donderdag gezegd in een toespraak, die rechtstreeks op tv werd uitgezonden.

"De Verenigde Staten zouden een nieuwe resolutie verwelkomen en steunen die duidelijk maakt dat de Veiligheidsraad achter zijn eerdere eisen staat", zei Bush. Hij werd geflankeerd door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell.

De president zei dat de resolutie van de Veiligheidsraad over ontwapening wordt getart en dat de raad moet laten zien of "zijn woorden enige betekenis hebben". "Nu de Veiligheidsraad zijn eisen heeft gesteld, moet die niet terugkrabbelen als die eisen worden getrotseerd en bespot door een dictator", aldus Bush.

Gebruik chemische wapens

Verder beschuldigde hij de Iraakse president ervan zijn troepen kortgeleden toestemming te hebben gegeven om chemische wapens te gebruiken in geval van oorlog. "Uitgerekend het soort wapens waarvan de dictator tegen de wereld zegt dat hij ze niet heeft", aldus Bush.

Powell zei voor de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken dat de kwestie een kritiek punt zal bereiken als de chef van de wapeninspecteurs, Hans Blix, op 14 februari verslag doet aan de Veiligheidsraad. "We bereiken het eindspel in de komende weken. Het is geen zaak meer van maanden".

Bush voorspelde dat de Saddam Hussein op de valreep nog een spelletje met listen zal spelen, maar voegde eraan toe: "Het spel is uit".