JERUZALEM - De Israëlische minister van Defensie Amir Peretz, die samen met premier Ehud Olmert onder zware druk staat om af te treden wegens een vernietigend rapport over hun handelen tijdens de Libanon-oorlog in 2006, wil voorlopig aanblijven. Peretz zou eerder deze week nog hebben overwogen onmiddellijk af te treden.

"Een besluit om vandaag ontslag te nemen zou tot een gevaarlijke spiraal in het politieke systeem kunnen leiden", zei Peretz zaterdag op de Israëlische televisie. De leider van de Arbeidspartij wil in ieder geval wachten tot 28 mei, als er interne verkiezingen zijn binnen zijn partij.

Afgezet

De verwachting is dat Peretz, die in mei vorig jaar minister van Defensie werd, wordt afgezet als leider van de Arbeidspartij. Hij werd in november 2005 verkozen tot partijleider. Verscheidene uitdagers hebben al laten weten dat ze van plan zijn de Arbeidspartij uit de coalitieregering van Olmert terug te trekken.

Peretz zei zaterdag dat hij na de interne partijverkiezing van plan is grote veranderingen door te voeren. Zo wil hij zijn portefeuille Defensie overdragen aan de Kadima-partij van Olmert en in ruil daarvoor Financiën voor de Arbeidspartij in de wacht slepen.

Faalde

In een vorige week verschenen rapport van een Israëlische onderzoekscommissie wordt de onervaren minister van Defensie ernstig vuur onder genomen. Die "faalde in de uitoefening van zijn functie". De oud-vakbondsman vroeg het leger niet naar operationele plannen en was niet op de hoogte van de staat van de strijdkrachten.