DEN HAAG - Politieagenten hebben in 2006 1700 keer een aanrijding veroorzaakt tussen hun politieauto en een andere auto. Dat is tweehonderd keer vaker dan het jaar ervoor. Dat heeft een woordvoerder van het Nederland Politie Instituut zaterdag gezegd.

In totaal kwam het aantal ongevallen met politieauto's vorig jaar uit op 8100. Daarbij zitten ook veel botsingen met paaltjes en bomen. In 2006 raakten vierhonderd agenten licht tot zwaar gewond bij ongelukken. Vier agenten overleden ten gevolge van ongelukken.

Zorgelijk

De woordvoerder noemt de situatie "zorgelijk". De Politieacademie opent dinsdag een nieuwe oefenbaan in Lelystad, met speciale rijsimulator, om agenten een aanvullende rijvaardigheidstraining te geven.

Volgens de woordvoerder worden de aanrijdingen voornamelijk veroorzaakt door de bijzondere omstandigheden waaronder agenten rijden. "Agenten komen vaak op plaatsen waar je normaal gesproken niet zo snel komt, in een park bijvoorbeeld. Dan rij je soms tegen een paaltje of een bruggetje. Vaak moeten we ook rijden onder hoge snelheid om ergens snel te kunnen zijn."

De politie heeft dagelijks ruim 10.000 politieauto's op de Nederlandse wegen rondrijden.