AMSTERDAM - Vrijwel alle middelbare scholen in Amsterdam hebben donderdag ingestemd met een verbod op het dragen van een gezichtssluier. Eerder besloot het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) al scholieren met een chador te weren. De scholen vinden dat de sluier een goede communicatie in de klas in de weg staat.

Volgens een gemeentewoordvoerder namen bijna alle scholen het voorstel van het dagelijks bestuur van het Overlegorgaan Schoolbesturen in het Amsterdamse Voortgezet Onderwijs (OSVO) over. Dat kwam vorige maand met een advies aan alle middelbare scholen in de stad om in hun regels op te nemen dat het gezicht van een leerling onbedekt moet zijn.

Ook islamitische scholen voeren verbod in

Slechts een school ging niet akkoord met het verbod. Welke school dat is, kon de woordvoerder donderdag niet zeggen. De islamitische scholen voeren de maatregel overigens wel in. In totaal zijn er in Amsterdam ongeveer tien meisjes die een chador op school willen dragen.

Verantwoordelijk wethouder R. Oudkerk sprak donderdagavond van "een zeer goede beslissing". Hij is tegen de chador. Volgens hem belemmert een gezichtssluier de verbale en non-verbale communicatie. Het verbod van de Amsterdamse scholen is volgens hem een goed voorbeeld hoe scholen dit soort zaken zelf kunnen regelen zonder bemoeienis van de overheid.

De wethouder sprak eerder met ruim honderd leerkrachten over de kwestie. Zij gaven toen aan dat zij het liefst de regels zelf bepalen, zonder verordening van de gemeente.

De ophef over het wel of niet toestaan van een chador begon toen drie leerlingen van het ROC zo'n sluier wilden dragen. De school sloot eind vorige maand definitief de deur voor scholieren met een chador. Het opleidingencentrum bood de drie tieners (16, 17 en 18 jaar oud) wel hulp aan om bijvoorbeeld een andere school of een goede advocaat te vinden. Het ROC verwacht dat alle drie de vrouwen naar de rechter stappen.