HILVERSUM - Nederlanders hebben zich niet laten overtuigen door het bewijsmateriaal over Irak dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell woensdag aan de VN-Veiligheidsraad presenteerde. Uit enquêtes van zowel SBS6 als RTL4 bleek donderdag dat Nederlanders de sattelietfoto's, afgeluisterde gesprekken en getuigenverslagen niet genoeg vinden om een oorlog te rechtvaardigen.

Niet overtuigend genoeg, meent 61 procent van de mensen die RTL Nieuws ondervroeg. Bijna 30 procent is door het relaas van Powell wel overtuigd, terwijl 11 procent nog geen mening heeft. Bijna de helft van de vijfhonderd ondervraagden vindt wel dat Powell duidelijk heeft gemaakt dat Saddam Hussein de wapeninspecteurs misleidt.

39 procent heeft geen mening

Uit de enquête van het SBS-programma Stem van Nederland blijkt dat 33 procent vindt dat er meer bewijzen moeten komen. Ongeveer een kwart van de zeshonderd ondervraagden meent dat het door Powell getoonde materiaal duidelijk genoeg is. Maar liefst 39 procent heeft nog geen mening. Zo'n 43 procent van de ondervraagden heeft "absoluut nul" vertrouwen in de Amerikaanse president Bush. Eind januari was dat 34 procent.

Beide enquêtes zijn eensluidend over de vraag of Nederland actief moet meedoen aan een eventuele oorlog tegen Irak. De helft van de Nederlanders wil hier niets van weten. Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt wel dat de steun voor ingrijpen met een VN-mandaat groeit. Nu staat ongeveer tweederde van de bevolking daar achter, in december was dat nog 55 procent.