DEN HAAG - Turkije heeft Nederland donderdag verzocht om Patriot-luchtafweersystemen op Turkse bodem te plaatsen. Dit verzoek is rechtstreeks aan Nederland gedaan en niet in NAVO-verband. Dat wordt bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De woordvoerder kon niet bevestigen dat het om twee systemen zou gaan. Het kabinet kondigde in december al aan, dat het in beginsel welwillend staat tegenover een dergelijk verzoek. Naar verwachting zal het kabinet vrijdag dan ook positief over het verzoek besluiten.

Ook tijdens Golfoorlog hulp Nederland

Het is niet voor het eerst dat Nederland de raketsystemen uitleent. Tijdens de Golfoorlog stelde Nederland Turkije in januari 1991 twee raketsystemen ter beschikking. Het 502 en het 503 Patriotsquadron werd aangevuld met enkele stingereenheden (draagbare hittezoekende antivliegtuigraketten) bij de Turkse vliegbasis Diyarbakir gestationeerd in het kader van de operatie 'Wild Turkey'.

In dezelfde periode werd ook een Patriot-squadron naar Israël gestuurd. De eenheid leverde in februari en maart een bijdrage aan de verdediging van het luchtruim rond Jeruzalem, op de berg Ethan. De laatste keer dat Patriot-eenheden op het punt stonden buiten Nederland te worden ingezet, was in 1998. De wapensystemen stonden al klaar op de kade om te worden verscheept naar Koeweit wegens een crisis rond de toegang van VN-wapeninspecteurs in Irak. De crisis werd echter bezworen en de Patriots bleven thuis.

Nederland kreeg zijn eerste Patriot-systemen in 1987. De radargeleide raketten van Amerikaanse makelij, die meerdere doelen tegelijkertijd aankunnen, waren oorspronkelijk bedoeld als verdediging tegen vijandelijke vliegtuigen. Maar al snel bleek dat het systeem ook waarde had in de strijd tegen ballistische projectielen.

Vorig jaar werden de wapensystemen fors opgewaardeerd. Het radarbereik van de vuurleiding nam toe en de afstand tussen de lanceerinrichtingen en de commandopost van de vuurleiding werd vergroot, waardoor een geografisch groter gebied door de raketten kan worden beschermd.

Betere raketten dan in Golfoorlog

Bovendien heeft Nederland inmiddels de beschikking over de pacII versie van de Patriot, een raket die beter dan tijdens de Golfoorlog in staat is ballistische raketten te vernietigen. Voor zuidoost Turkije is dat geen luxe. Het gebied is voor alle type raketten van het Iraakse leger, ook die zijn toegestaan door de VN, bereikbaar.

Nederland beschikt momenteel over vier systemen met in totaal 160 raketten. De Patriot is ruim 5 meter lang en wordt voortgedreven door een raketmotor met vastebrandstof, die het projectiel een snelheid van 5000 km per uur geeft en een bereik van 60 kilometer. Elke Patriot-eenheid wordt bemand door ongeveer 120 militairen.