RIJSWIJK - Nederland heeft zaterdag op uitbundige wijze de bevrijding van de Duitse bezetters in 1945 gevierd. Door het hele land waren festiviteiten. Het thema van de dag was vrijheid, grondrechten en veiligheid. In Utrecht werd het startschot gegeven voor het bevrijdingsfeest.

Bekijk video

De bevrijdingsfestivals hebben meer dan achthonderdduizend bezoekers getrokken. Dat is een record, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Utrecht was dit jaar gastprovincie voor de bevrijding. Oud-minister Jan Pronk hield in de Domkerk een lezing met het thema 'Vrijheid zonder grenzen' en premier Balkenende ontstak rond 13.00 uur het bevrijdingsvuur in Park Transwijk.

Vlam

Met het ontsteken van de vlam gingen dertien bevrijdingsfestivals in het hele land van start. De bands Racoon, Krezip en Opgezwolle tourden per helikopter langs de bevrijdingsfestivals om daar optredens te verzorgen.

Voordat Balkenende het vuur ontstak, opende hij de zogenoemde Walk of Freedom. Deze bestaat uit 120 door kinderen gedecoreerde stoeptegels, die loopt van het Domplein naar het park Transwijk.

Wageningen

Wageningen was als vanouds een centrum van ontmoeting voor veteranen. Ruim 1600 oud-strijders namen deel aan het Vrijheidsdefilé en werden overladen met applaus en gejuich. Ongeveer 250 oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog waren wegens hun hoge leeftijd niet meer in staat de hele route lopen en lieten zich dan ook vanuit legervoertuigen toejuichen.

Rond half vijf vlogen vijf historische vliegtuigen over als officiële opening. Het defilé dient ter vervanging van de traditionele veteranenparade, die Prins Bernhard tot zijn dood in Wageningen afnam. De Gelderse commissaris van de koningin Clemens Cornielje en de Wageningse burgemeester Geert van Rumund namen het defilé nu af. Elders in Wageningen werd een festival gehouden, waar circa 100.000 mensen op af kwamen. Ook in Zwolle was het bevrijdingsfestival een groot succes.

Amstel

De Bevrijdingsdag werd traditioneel afgesloten in Amtsterdam met een concert op de Amstel. Koningin Beatrix en premier Balkenende waren erbij en deelden de feestvreugde met duizenden mensen aan de kant. Het concert werd dit jaar verzorgd door het Metropole Orkest. Hind en Izaline Calister traden op als gastsolisten. Zanger Thé Lau bracht samen met de zangeressen en diverse koren het Lied van de Vrijheid ten gehore.

Volgens de politie in meerdere grote steden deden zich tot nu toe geen noemenswaardige ongeregeldheden voor.