De Labourpartij van premier Tony Blair heeft donderdag veel zetels verloren bij gemeenteverkiezingen in Engeland en parlementsverkiezingen in Schotland. De nederlaag was echter minder zwaar dan was voorspeld.

De Schotse Nationale Partij, die binnen drie jaar een referendum wil houden over onafhankelijkheid, krijgt de meeste zetels in het Schotse parlement. De SNP kreeg genoeg stemmen voor 47 zetels, terwijl Labour het met 46 moet doen. Labour verloor de laatste halve eeuw geen verkiezing in Schotland.

De Conservatieven eindigden in Schotland op de derde plaats met zeventien zetels en de Liberaal-Democraten sleepten zestien zetels in de wacht. De verkiezingsuitslag noopt de partijen tot het vormen van een coalitieregering.

Stemwijze

Er komt volgens verkiezingsfunctionarissen een onderzoek naar tienduizenden ongeldige stemmen die in Schotland werden uitgebracht, waarschijnlijk doordat kiezers in de war waren geraakt door de gecompliceerde stemwijze.

In Engeland moesten 312 nieuwe gemeenteraden worden gekozen en Labour had, toen de uitslagen uit 299 gemeenten bekend waren, 468 zetels verloren en de meerderheid in acht gemeenten. De Conservatieven wonnen 861 zetels en de meerderheid in nog eens 38 gemeenten, waardoor ze nu in 159 gemeenten de grootste partij zijn.

Maar in het Noord-Engelse Labour-bolwerk Manchester behaalden ze geen zetel. De Liberaal-Democraten raakten 252 zetels kwijt en hebben nu in 22 gemeenten de meerderheid. In de hoofdstad Londen werden geen verkiezingen gehouden.

Wales

In Wales werd een nieuw parlement gekozen. Van de zestig zetels kreeg Labour er 26, terwijl de nationalistische partij Plaid Cymru als tweede eindigde met vijftien zetels.

Blair treedt snel af en naar verwachting in 2009 worden nationale verkiezingen gehouden. De beoogde opvolger van Blair, minister van financiën Gordon Brown, heeft ondanks de nederlaag reden tot optimisme, zei politiek analist Leighton Vaughan Williams.

De Conservatieven hebben volgens hem te weinig winst geboekt om er vanuit te gaan dat ze de nationale verkiezingen zonder problemen zullen winnen.