In Oekraïne worden vervroegde verkiezingen gehouden. Dat zijn president Viktor Joesjtsjenko en premier Viktor Janoekovitsj vrijdag overeengekomen, in een poging om hun al ruim een maand durende politieke strijd te beslechten.

Het besluit betekent een belangrijke overwinning voor Joesjtsjenko. Met zijn beslissing vorige maand om het parlement te ontbinden en zijn oproep tot spoedige verkiezingen nam hij een groot risico.

Volgens Joesjtsjenko was de ontbinding van het parlement noodzakelijk om te voorkomen dat Janoekovitsj nog meer macht naar zich toe zou trekken.

Beslissing

In eerste instantie trokken Janoekovitsj en de aan hem gelieerde parlementariërs zich niets aan van de beslissing van Joesjtsjenko, omdat deze ongrondwettelijk zou zijn.

Maar Janoekovitsj zei vrijdag na overleg met Joesjtsjenko dat het houden van democratische en eerlijke verkiezingen de enige manier is om de crisis op te lossen.

Datum

Een werkgroep zal uiterlijk maandag een verkiezingsdatum voorstellen, zei Joesjtsjenko. Volgens hem zullen de verkiezingen binnen zestig dagen plaatsvinden.

Uit alle peilingen blijkt overigens dat de pro-Russische partij van Janoekovitsj populairder is onder de Oekraïners dan de pro-westerse partij van Joesjtsjenko. Die laatste noemde het houden van vervroegde verkiezingen niettemin de oplossing "waarop het land heeft gewacht".