ROME - De Italiaanse regering heeft vrijdag in het noorden en het midden van Italië de noodtoestand afgekondigd in verband met de aanhoudende droogte. Volgens minister van Milieu Alfonso Pecoraro Scanio gaat het om een voorzorgsmaatregel.

Italië heeft de warmste winter in tweehonderd jaar achter de rug. Er viel weinig sneeuw in de Alpen waardoor er weinig smeltwater in de rivier de Po terechtkwam. Na de winter volgde nog eens een uitzonderlijk warm en droog voorjaar.

De Po, de grootste rivier in het land, loopt van west naar oost door het noorden van Italië. Het water van de rivier voedt de Povlakte waar een derde van alle landbouwproducten in Italië wordt geproduceerd.

Maatregelen

De regering zal de komende weken bekijken welke concrete maatregelen moeten worden genomen om de watercrisis het hoofd te bieden, aldus Pecoraro Scanio volgens het Italiaanse persbureau ANSA. Behalve naar de hoeveelheden water die nodig zijn voor de landbouw, wordt ook gekeken naar alternatieve energiebronnen voor de verminderde productie van waterkrachtcentrales.

Het heeft de afgelopen dagen in Italië wel wat geregend, maar dat is volgens deskundigen onvoldoende om het tekort te compenseren dat tijdens de winter is ontstaan.