DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hoger beroep ingesteld bij het Zwitserse Hooggerechtshof in Genève, in de zaak over het losgeld dat is gebruikt om Arjan Erkel vrij te krijgen. Dat heeft het ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Het Hooggerechtshof oordeelde in maart dat Erkels voormalige werkgever Artsen zonder Grenzen de Nederlandse staat geen geld hoefde terug te betalen. Nederland moest de internationale hulporganisatie ruim 45.000 euro teruggeven.

In totaal was 1 miljoen euro losgeld betaald om de voormalige Nederlandse AZG-medewerker, die was ontvoerd in Dagestan, vrij te krijgen.

Voorgeschoten

Buitenlandse Zaken betaalde daarvan 770.000 euro en AZG 230.000 euro. Beide eisten dat vervolgens van elkaar terug. Nederland zei het geld te hebben voorgeschoten, maar de hulporganisatie sprak dat tegen.

Buitenlandse Zaken heeft uit principiële gronden besloten hoger beroep in te stellen. Het vonnis wekt de schijn dat de Nederlandse staat meewerkt aan het betalen van losgeld. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is het daar niet mee eens. Hij houdt vast aan het standpunt dat nooit met ontvoerders wordt onderhandeld en nooit losgeld wordt betaald.

Talibanstrijders

Hij heeft dit jaar om dezelfde reden de vrijlating van vijf Talibanstrijders in ruil voor de vrijlating van een in Afghanistan ontvoerde Italiaanse journalist veroordeeld. Hierdoor werden hulpverleners en journalisten vogelvrij, stelde de minister.

Dat de Nederlandse staat in 2004 met haar lening ook meewerkte aan het betalen van losgeld voor Arjen Erkel wees hij toen van de hand.

Het ministerie verwacht dat de behandeling van het hoger beroep meer dan een jaar in beslag zal nemen.