ROTTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende heeft vrijdag tijdens de dodenherdenking in Rotterdam op de Algemene Begraafplaats Crooswijk stilgestaan bij de slachtoffers van oorlogsgeweld in de wereld. De premier sprak over de kwetsbaarheid van vrede. Hij verwees naar de verhalen uit het oorlogsverleden en legde een verband met de wereld van vandaag.

"In het overgrote deel van Europa hebben we al meer dan 60 jaar vrede en stabiliteit. In andere delen van de wereld zuchten mensen nog onder het juk van gewapende conflicten en onderdrukking. Dagelijks vallen daar nog slachtoffers. Vandaag staan we daarbij stil."

Vrijheid

"Laten wij het op ons nemen om er samen voor te zorgen dat inhoud wordt gegeven aan de wisselwerking tussen veiligheid en vrijheid", riep Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vrijdag politici en burgers op tijdens de herdenkingsbijeenkomst in het Tweede Kamergebouw.

Naast Verbeet legden ook Eerste Kamervoorzitter Yvonne Timmermans en Jan Peter Balkenende een krans bij de Erelijst van Gevallenen.

Genocide

Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, sprak bij een herdenkingsbijeenkomst in Nieuwspoort over het unieke aspect van de holocaust. De industriële, fabrieksmatige aanpak en het hoogontwikkelde Duitsland maken de holocaust volgens de minister een groep apart in de genocide.

"We begrijpen weinig, weten alleen dat we leven en vandaag herdenken we de gevallenen", zo besloot de minister zijn toespraak.