AMSTERDAM - Een vrouwelijke donkere tijgerpython in Artis heeft zichzelf gekloond. De DNA-profielen van haar embryo's zijn identiek als zijzelf. De Amsterdamse dierentuin heeft dat donderdag laten weten.

De python in Artis krijgt dochters die helemaal hetzelfde zijn als zijzelf. Parthenogenese (maagdelijke voortplanting) was bekend bij diverse slangensoorten, maar niet bij pythons. De biologen E. Bruins en T. Groot publiceerden hierover in het februarinummer van het tijdschrift Heredity.

De tijgerpython is 10 jaar oud en woont sinds 1995 in Artis. Zodra de slang opnieuw eieren legt, wil Artis die laten uitbroeden. Dan zijn er binnen tweeëneenhalve maand kleine pythons. Voor huisvesting heeft Artis al gezorgd.

De slangen, vaak 4 tot 6 meter lang, kunnen 25 tot 35 jaar oud worden. De meeste dierentuinen hebben enige exemplaren. Artis heeft naast het vrouwtje nog één andere vrouwlijke python.

De onderzoekers veronderstelden aanvankelijk dat het vrouwtje de eieren met opgeslagen sperma bevruchtte. Veel reptielen kunnen na een paring enkele jaren sperma in hun lichaam opslaan. Dat dit het geval was bij de python in Artis werd betwijfeld, omdat het dier meer dan vijf jaar geen man had gezien.