LONDEN - De jaarlijkse Gumball-autorace die dwars door Europa over gewone snelwegen voert, is vrijdag stilgelegd na een dodelijk ongeluk in Macedonië. De race van Londen naar Istanbul, die in de nacht voor Koninginnedag ook Amsterdam aandeed, eiste het leven aan een 67-jarige man die niet deelnam aan de wedstrijd.

Bekijk video

Volgens Britse media veroorzaakten twee Britse deelnemers een aanrijding met de auto van de Macedoniër, die later in het ziekenhuis overleed.

Speeltje

De race geldt als een speeltje voor rijkelui met dure auto's, die overdag over de snelwegen racen en 's nachts uitbundige feesten houden. De Nederlandse politie nam op 29 april dan ook geen risico en wachtte de deelnemers met veertien politieauto's en zeven burgerauto's op.

De politie nam toen in totaal zeven rijbewijzen in en twee auto's in beslag. De overtredingen hadden voornamelijk plaats op de A1, A2 en A27. Ook deelden agenten een aantal bekeuringen uit aan voetgangers die vanaf de vluchtstrook de rallyrijders van nabij wilden volgen.

Duitsland

In Duitsland werden zeventig rallyrijders aan de kant gezet. In België werden nog eens achttien bestuurders gesommeerd hun rit te staken.

Justitie gaat proberen afspraken te maken met de organisatie van de race over de naleving van de verkeersregels, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. "Maar als dat niet lukt gaan we kijken of we de rally kunnen verbieden."