DEN HAAG - De kortgedingrechter in Den Haag heeft vrijdag het verzoek van Willem Holleeder om versoepeling van het gevangenisregime niet-ontvankelijk verklaard. Het maakt Holleeder en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers niet uit dat de rechter geen inhoudelijke beslissing heeft genomen: donderdag werden de strenge regels al versoepeld door de gevangenisdirecteur.

De rechter heeft de beslissing nog niet gemotiveerd, deze uitleg volgt in de loop van volgende week, zei een woordvoerster van de rechtbank.

Herstel

Holleeder had het kort geding aangespannen omdat hij vreest dat hij door de strenge regels niet goed kan herstellen van de openhartoperatie die hij op 12 april onderging. Hij is opgenomen in het ziekenhuis van de gevangenis in Scheveningen.

Daar valt hij nog wel onder het regime van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij gedetineerd zat. De directeur van de EBI gaat over het gevangenisregime, ook nu Holleeder in Scheveningen zit.

Soepeler

Volgens advocaat Kuijpers is het mogelijk dat de Raad voor Strafrechttoepassing soepeler regels heeft bedongen bij de EBI-directeur. Toen dat donderdag, een dag na de behandeling van het geding, resultaat bleek te hebben, kan de rechter hebben besloten dat het doel al bereikt was en zijn oordeel niet meer nodig was.

De 'topcrimineel' hoeft inmiddels geen boeien meer om als een arts hem onderzoekt of als hij fysiotherapie krijgt. Ook mag Holleeder twee in plaats van één uur per week bezoek ontvangen en mag hij vaker bellen dan voorheen. "Hij is content met de situatie zoals die nu is", aldus Kuijpers.