LONDEN - De Britse regeringspartij Labour heeft bij regionale en lokale verkiezingen donderdag in Engeland, Schotland en Wales forse verliezen geleden. Toch zijn de verkiezingen niet zo desastreus verlopen als verwacht, stelde de partij vrijdagochtend na telling van ruim de helft van de stemmen.

De ogen zijn vooral gericht op Schotland, waar winst van de Schotse Nationale Partij (SNP) de weg naar afsplitsing van de Britse unie opent. De Schotse eerste minister Jack McConnell zei dat de voorspellingen dat de SNP op weg was naar een dramatische zege "een beetje aanmatigend" zijn geweest.

Van de 129 Schotse parlementszetels zijn er 67 inmiddels bekend. Labour lijkt de grootste partij te blijven, maar heeft fors moeten inleveren op de SNP. De leider van de Schotse nationalisten, Alex Salmond, won in zijn eigen kieskring Gordon in het noordoosten overigens maar met een klein verschil. De nationalisten willen in 2010 een referendum over onafhankelijkheid uitschrijven.

Terrein

Verder mochten 32,8 miljoen Engelsen stemmen voor de gedeeltelijke of gehele vervanging van gemeenteraden en waren in enkele gemeenten burgemeestersverkiezingen. Het lijkt erop dat Labour, zoals verwacht, terrein prijs heeft moeten geven aan met name de Conservatieven.

Maar ook hier lijken de verliezen voor de partij van premier Tony Blair enigszins mee te vallen. De belangrijkste overwinning voor de Conservatieven tot nu toe is dat zij voor het eerst in 24 jaar weer de grootste zijn in Birmingham, de tweede stad van Groot-Brittannië.

Wales

Ook bij de verkiezingen voor het regionale parlement van Wales staat Labour op verlies. De einduitslag wordt pas tegen het einde van de middag verwacht.

Vertaald naar landelijke percentages lijken de Conservatieven te kunnen rekenen op de steun van 41 procent van de kiezers, terwijl Labour blijft steken op 27 procent. De Liberaal Democraten winnen fors en komen uit op 26 procent.

De kiezers zijn ontevreden over de oorlog in Irak en over diverse politieke schandalen waardoor Londen de afgelopen maanden is geplaagd. Blair had de kiezers herhaaldelijk opgeroepen de verkiezingen van donderdag niet te gebruiken om een proteststem tegen zijn beleid uit te brengen.