ROTTERDAM - De Palestijnse premier Ismail Haniyeh houdt zaterdag via een satellietverbinding een toespraak op een conferentie in Rotterdam.

De Hamas-politicus zou aanvankelijk naar de vijfde Palestijnse Europese Conferentie komen, maar minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) besloot hem geen visum te geven. Reden daarvoor is dat Hamas op de Europese lijst van terroristische organisaties staat.

Dat maakte het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS) vrijdag bekend. Het platform organiseert de conferentie, die gaat over de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar wat nu de staat Israël is.

Van Agt

De bijeenkomst vindt plaats in congrescentrum De Doelen in het centrum van Rotterdam. Volgens de organisatie is ook oud-premier Dries van Agt aanwezig.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde donderdag nog dat Ikrima Sabri, de groot-moeftie van Jeruzalem, heeft afgezien van deelname aan de conferentie. Hij zou zijn visumaanvraag hebben ingetrokken. Het PPMS kon dat echter niet bevestigen.

Wilders

Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) had minister Verhagen gevraagd ook de komst van Sabri te verhinderen. Volgens Wilders is de geestelijk leider voorstander van zelfmoordaanslagen op Joden.