WASHINGTON - De Amerikaanse senator en Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft op eigen verzoek bescherming van de Secret Service gekregen.

Niet eerder in een campagne voor het Amerikaanse presidentschap kreeg een kandidaat zo vroeg bescherming van deze veiligheidsdienst, meldden Amerikaanse media donderdag.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Michael Chertoff, heeft ingestemd met de maatregel. Volgens bronnen binnen de dienst is er geen sprake van een specifieke dreiging tegen de zwarte senator. Maar tijdens de campagne worden er steeds meer internet- en telefoonbedreigingen geuit en is 'bedreigend materiaal' binnengekomen.

Hillary Clinton

De Secret Service is belast met de bescherming van (oud-)presidenten en hun familie. Dat is de reden dat een andere Democratische presidentskandidaat, Hillary Clinton, de vrouw van ex-president Bill Clinton, nu ook al protectie van de dienst geniet. Presidentskandidaten krijgen gewoonlijk pas in een later stadium van de campagne bescherming.

De Democratische voorverkiezingen zijn over negen maanden. Obama is met Clinton de grootste kanshebber om het in november 2008 tijdens de presidentsverkiezingen op te nemen tegen een Republikeinse kandidaat en eventueel een onafhankelijke kandidaat.