HILVERSUM - De VVD, het Nederlands instituut voor oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Centrum Informatie en documentatie Israël (CIDI) vinden dat er een onderzoek moet komen naar de rol van de KLM bij het vluchten van nazi's naar Argentinië. Dat bleek donderdag uit een uitzending van televisieprogramma Netwerk.

Het CIDI vindt dat bij dit onderzoek ook gekeken moet worden naar een mogelijke betrokkenheid van prins Bernhard die in de jaren na de oorlog commissaris was van de KLM. Voor Hans van Baalen van de VVD is de integriteit van de prins geen onderwerp van onderzoek.

Commissie

Van Baalen vindt wel dat de hele kwestie onderzocht moet worden. Hij heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gevraagd om openheid van zaken te geven. Bovendien vindt hij, net als David Barnauw van het NIOD, dat het de KLM zou sieren als het een onafhankelijk onderzoek mogelijk zou maken en zou financieren.

Volgens het CIDI en de VVD zou het NIOD dat onderzoek moeten uitvoeren. Het NIOD zelf pleit voor een onafhankelijke commissie waar ook Amerikanen aan meewerken.

Een woordvoerder van de KLM zegt in een reactie dat het goed zou zijn als er een onafhankelijk onderzoek zou komen. Volgens hem steekt het verhaal om de zoveel tijd de kop op. "Zo'n onderzoek zou daar voor eens en voor altijd een eind aan moeten maken." Wie dat moet betalen, vindt de zegsman op dit moment niet zo relevant.