AMSTERDAM - De Kijkwijzer, die kinderen moet beschermen tegen programma's die niet voor hen zijn bedoeld, schiet tekort in haar adviezen. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk donderdag.

De SP pleit voor een onafhankelijke organisatie om tegengeluid te bieden, aangezien Kijkwijzer uitgaat van zelfregulering. Van Dijk zegt te willen voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt.

Klacht

Het komt volgens de SP regelmatig voor dat het advies van Kijkwijzer niet wordt opgevolgd. Zo zouden bijvoorbeeld films voor 16 jaar en ouder voor 22.00 uur wordt uitgezonden. Zonder klacht doet de Kijkwijzer daar niets tegen, zegt Van Dijk die zijn oproep aan minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) heeft gericht. "Ook als de klacht tot een boete leidt, is de film al wel uitgezonden."

Het is niet de eerste keer dat SP het functioneren van de Kijkwijzer aan de kaak stelt. Zo pleitte de partij er begin 2004 al voor dat meer betrokkenen, zoals ouders en wetenschappers, een stem zouden krijgen binnen de organisatie van Kijkwijzer.

De Kijkwijzer, een initiatief van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media, waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Daarnaast zijn er pictogrammen die de reden van het advies aanduiden, zoals geweld, seks, vrouwonvriendelijkheid en grof taalgebruik.