AMSTERDAM - De advocaten, Bakker-Schut en Van der Plas, van de in Nederland gedetineerde Turkse Koerd Hüseyin Baybasin spannen een kort geding aan tegen de hoogste ambtenaar van Justitie.

Dat melden de advocaten donderdag in het actualiteitenprogramma EénVandaag. De secretaris generaal Joris D. werd eerder deze maand van pedofilie beschuldigd.

Op 2 april van dit jaar deden de advocaten namens Baybasin aangifte tegen Joris D. wegens pedofilie. Hij zou zich meerdere malen schuldig hebben gemaakt aan pedofiele activiteiten vanaf 1990, onder andere in Turkije.

Naar aanleiding van deze aangifte is de Rijksrecherche een onderzoek gestart, dat liet minister van Justitie Hirsch Ballin destijds weten in zijn antwoord op kamervragen. Voorlopig neemt de minister geen maatregelen tegen de justitietopman.

Bezoek

De advocaten van Baybasin zijn woedend over een bezoek dat Joris D. op donderdag 12 april bracht aan de Penitentiaire Inrichting Midden Holland in Alphen aan de Rijn. "Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de hoogste man op justitie, tegen wie een aanklacht is ingediend, zich persoonlijk gaat bezighouden met de detentie van onze cliënt".

Het is onbekend wat de reden is geweest van zijn bezoek. Met het kort geding willen de advocaten voorkomen dat Joris D. zich nog verder bemoeit met de zaak Baybasin.

Baybasin werd in 2003 definitief tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld, wegens moord, gijzeling en leidinggeven aan een criminele organisatie. Redenen voor de aangifte zijn "misdrijven die tegen de aangever zijn gepleegd". Dat zou ook het oogmerk van de criminele organisatie zijn geweest.

Zwijgen

Volgens Baybasin en zijn advocaten hebben de Nederlandse en Turkse autoriteiten samengespannen om hem "het zwijgen op te leggen". Zijn aangifte is ten eerste tegen de ambtenaar van Justitie. Daarna komt een officier van justitie en tenslotte, naamloos, andere ambtenaren die strafbare handelingen tegen Baybasin zouden hebben begaan.

De topambtenaar zou Baybasin uit de weg willen hebben gehad om te voorkomen dat hij wegens pedofilie zou worden vervolgd in Turkije. De officier van justitie, tegen wie ook aangifte is gedaan, zou zijn plannen hebben uitgevoerd, stellen de advocaten in hun aangifte.

Telefoongesprekken

Om Baybasin achter tralies te krijgen heeft het OM honderden afgeluisterde telefoongesprekken gemanipuleerd, aldus de advocaten. Ook de Turkse autoriteiten zouden daar de hand in hebben gehad. Een verzoek tot nader onderzoek naar deze bewijsstukken wees de rechter af.

Een groot deel van de aangifte baseren Van der Plas en Bakker Schut op een rapport dat volgens hen van de Turkse overheid afkomstig is. Het rapport analyseert volgens de raadslieden de rol van Turkije en zijn ambtenaren in internationale drugssmokkel in de jaren '90.

In dat rapport zou onder meer staan dat Turkije, Nederland, Engeland en Duitsland er gezamenlijk op uit waren Baybasin de mond te snoeren. Ook zouden in het document passages staan over feesten in Turkije waar de topambtenaar seks met jonge kinderen zou hebben gehad.