DEN HAAG - CDA-leider Balkenende en zijn PvdA-collega Bos zijn donderdag onder leiding van de informateurs Donner en Leijnse begonnen aan de echte onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet. CDA'er Donner was ook al informateur bij de verkennende fase van de besprekingen, PvdA'er Leijnse is er donderdag voor het eerst bij.

Video: Binnenhof journaal

Balkenende had ook vice-fractievoorzitter Verhagen meegenomen. Het tweetal wil bij de besprekingen als team opereren, zei de CDA-leider. Balkenende zei ook al een motto te hebben bedacht voor het nieuwe kabinet: "Verandering voor kracht en kwaliteit."

Kort voor aanvang van het gesprek zei Bos niet terug te schrikken voor moeilijke maatregelen. "Als je daar niet toe bereid bent, moet je niet eens aan de verkiezingen deelnemen." Volgens berekeningen van topambtenaren moet het nieuwe kabinet 14,5 miljard euro bezuinigen om het overheidstekort in de komende vier jaar weg te werken.

Bos zei verder dat de mogelijke oorlog in Irak een "complicerende factor" in de besprekingen zal zijn, omdat CDA en PvdA niet helemaal op dezelfde lijn zitten.