MOSKOU - De politieke rel tussen Estland en Rusland over de verwijdering van een Russisch oorlogsmonument breidt zich verder uit.

Donderdag sprak de NAVO zijn steun uit voor Estland. De verdragsorganisatie waarschuwde Rusland "zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden van Estland" en riep de Russische regering op "onmiddellijk de bedreigingen van Estse diplomaten te beëindigen".

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft op zijn beurt zijn Estse ambtgenoot Urmas Paet gewaarschuwd dat het verplaatsen van het monument uit het centrum van de Estse hoofdstad Talinn "serieuze negatieve consequenties" kan hebben voor de relatie tussen beide landen.

Demonstranten

Donderdag gooiden onbekenden in Moskou opnieuw ruiten van de Estse ambassade in, hoewel Russische jeugdbewegingen hun blokkade van het gebouw in de middag hadden beëindigd.

Ze besloten hiertoe nadat het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend had gemaakt dat de ambassadrice, Marina Kaljurand, tijdelijk door de regering met vakantie is gestuurd. Volgens het ministerie is er geen politieke of medische reden voor haar vertrek.

Vorige week leidde de verwijdering van het standbeeld tot hevige rellen in het centrum van Talinn. Het gemeentebestuur vindt een plaats aan de rand van de stad geschikter voor het bronzen beeld, maar veel etnische Russen die in het land wonen, zien dit als een belediging van de Russische gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog.