AMSTERDAM - Niet eerder viel zo lang achter elkaar geen regen in Nederland. Dat zegt het weerbedrijf Meteo Consult. Sinds 4 april is er in De Bilt geen druppel regen gevallen. Daardoor is het donderdag 29 dagen achter elkaar droog geweest.

Het vorige record komt uit 1995. Toen viel tussen 28 juli en 24 augustus geen neerslag. In april maakte het KNMI al bekend dat de eerste helft van de lente drie graden warmer was dan het langjarig gemiddelde.

Ook was er niet eerder zo lang zo weinig regen gevallen. Het KNMI laat donderdag, in tegenstelling tot Meteo Consult, weten nog geen nieuws over een mogelijk record te melden te hebben.

Zondag

Meteoroloog bij Meteo Consult Reinout van den Born verwacht dat het nieuwe record op 33 dagen komt te staan. Zondag gaat het waarschijnlijk weer regenen. De hoeveelheid regen wordt sinds 1901 bijgehouden.

Brandgevaar

Door de aanhoudende warmte heeft de Veildigheidsregio Utrecht (VRU) in eigen regio de hoogste droogtecode uitgeroepen. Dit schrijft de organisatie donderdag op haar website.

De hoogste droogtecode houdt in dat er naar de mening van de brandweer 'zeer groot gevaar' voor natuurbranden bestaat. Een blusvliegtuigje vliegt dagelijks over de bos- en heidegebieden om te controleren op bosbranden.

Maandag kondigde de brandweer voor het Veluwemassief en de Achterhoek al de hoogste droogtecode af.

Natuurgebieden

In de natuurgebieden binnen de gemeenten in de regio Utrecht is barbecueën niet toegestaan. Ook vuurkorven, vuurwerk en sfeerfakkels mogen niet worden gebruikt in de natuur.

Op speciaal daarvoor ingerichte plaatsen is barbecueën nog wel toegestaan als er een tuinslang of blusapparaat bij de hand is, schrijft de VRU op de site.

Verder adviseert de VRU niet te parkeren in de vrije natuur, omdat door een hete katalysator buntgras en heide in brand kan vliegen.