AMSTERDAM - Bureau Jeugdzorg in Amsterdam kende het gezin van het 4-jarige jongetje dat woensdag dood in een woning in Amsterdam-Noord is aangetroffen.

De moeder van het kind had nog een 13-jarige dochter, die sinds vorig jaar onder toezicht van de hulpinstelling stond.

De Raad voor de Kinderbescherming had hiertoe besloten nadat moeder en dochter ernstige problemen hadden, liet Bureau Jeugdzorg donderdag weten.

De politie heeft de 40-jarige moeder aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het jongetje.

Agenten troffen het kindje aan in de woning nadat collegadienders een verwarde vrouw hadden aangetroffen in zee bij Zandvoort. Ze verklaarde dat ze haar zoontje iets ergs had aangedaan. De vrouw was onderkoeld, maar de politie weet niet wat ze daar deed.

Toezicht

De kleuter stond overigens niet onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. De moeder had namelijk verteld dat ze wilde voorkomen dat de problemen die ze met haar dochter had, zich op den duur zouden herhalen in de relatie met haar zoontje. Met hem had ze een innige band, aldus de hulpinstelling.

De dochter is eerder uit huis geplaatst nadat de situatie thuis volledig escaleerde. Bemiddeling van een gezinsvoogd had niet geholpen.

Die regelde overigens wel hulp voor het hele gezin bij een instelling voor jeugdpsychiatrie. Het intakegesprek zou vrijdag plaatsvinden. Voor zover bekend heeft Jeugdzorg geen agressief gedrag gemerkt richting het jongetje.