LEIDEN - Prinses Ariane is donderdag in het Leids Universitair Medisch Centrum van intensive care naar high care gegaan en dat is een goed teken. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft het meisje haar ouders alweer op bezoek gekregen.

Donderdagochtend zei de RVD al dat de tests geen reden tot zorg geven. Alles wijst er inmiddels op dat het dochtertje van prins Willem-Alexander en prinses Máxima een virale infectie heeft. Wel krijgt de baby sinds de opname woensdagochtend antibiotica voor het geval dat ze zou lijden aan een bacteriële infectie.

Intensive care

Het prinsesje kreeg in de nacht van dinsdag op woensdag plotseling koorts en werd volgens de normale procedures voor zulke jonge kinderen meteen naar het ziekenhuis gebracht. Ze werd in intensive care genomen. Dit is volgens de site van het ziekenhuis een vorm van zorg waarbij pasgeboren baby's, van wie de vitale functies zoals hartritme, ademhaling en bloeddruk bedreigd kunnen zijn, in de couveuses worden verpleegd.

Vaak worden de baby's kunstmatig beademd. Bij Ariane is dat niet nodig geweest. Bij high care is geen sprake van beademing, wel liggen de kinderen in couveuses.

Ariane kwam meteen al in een open couveuse, waarbij de perspex koepel ontbreekt, maar zich boven het kind een warmtestraler bevindt. Het voordeel van deze open couveuse is dat artsen en verpleegkundigen de baby kunnen behandelen en verzorgen terwijl hij of zij rustig kan blijven liggen. Op deze wijze raakt de zuigeling zo min mogelijk vermoeid.