SHARM El-SHEIKH - Irak kan de komende jaren rekenen op een schuldverlichting van circa dertig miljard dollar. Dat maakte VN-baas Ban Ki-moon donderdag bekend tijdens de Irak-top in Egypte. De schuldverlichting is onderdeel van een door de conferentie aangenomen vijfjarenplan voor Irak.

De buitenlandse schuld van Irak, vooral opgebouwd tijdens het bewind van ex-president Saddam Hussein, zou volgens schattingen meer dan 100 miljard dollar bedragen.

Veel crediteuren vinden dat het olierijke Irak gewoon moet terugbetalen, maar onder meer de Amerikaanse bondgenoot Saudi-Arabië had al eerder laten weten bereid te zijn 80 procent van de uitstaande schuld van circa 25 miljard dollar te schrappen.

Miljardenclaims

Landen als Iran en Koeweit zeiden vooraf niet te willen afzien van hun miljardenclaims op Bagdad wegens de invasie van Koeweit in 1990 en de Iraans-Iraakse oorlog in de jaren tachtig.

Landen die nu wel meewerken zijn onder meer China, Bulgarije en Griekenland. Onder meer Groot-Brittannië, Australië. Spanje en Denemarken beloofden Irak extra financiële steun, aldus de VN-chef.

Ontmoeting

Veel aandacht ging uit naar een mogelijke ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en haar Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki. Rice ontmoette in elk geval haar Syrische collega Walid al-Moualem.

Hervormingen

Het door de Verenigde Naties gesteunde vijfjarenplan belooft Irak financiële, politieke en technische hulp in ruil voor hervormingen op het gebied van politiek, economie en veiligheid.

Een dag later spreken Irak, zijn buurlanden en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad over veiligheid. Op de agenda staan onderwerpen zoals grensbeveiliging, het Iraakse vluchtelingenprobleem en de verzoening tussen de verschillende etnische en religieuze groepen.