AMSTERDAM - De regenbuien die begin volgende week waarschijnlijk een einde maken aan een lange periode van droogte, dreigen de Nederlandse wegen om te toveren in een spekgladde ondergrond.

Als het regenwater zich vermengt met olie, rubber en ander vuil, ontstaat een glibberige laag op het wegdek. Weggebruikers worden opgeroepen extra op hun snelheid en de afstand tot hun voorganger te letten.

Remweg

Vooral motorrijders moeten zich ervan bewust zijn dat hun remweg langer wordt door de gladheid. Zodra de weersvoorspellingen aangeven dat op korte termijn regen is te verwachten, geeft Rijkswaterstaat waarschuwingen uit voor de gladheid, zegt een woordvoerder donderdag.

Dat gebeurt zo kort mogelijk voor het gaat regenen, om het effect van de waarschuwing niet te laten wegebben. De waarschuwingen worden uitgegeven via de verkeersinformatie en de media.

Vuil

Ook vorig jaar zomer, toen in juli tijdens een droge periode plaatselijk weer eens neerslag voorkwam, werden de wegen glad. Als het eenmaal flink heeft geregend, is het vuil weg en zijn de problemen voorbij.

Sinds 22 maart is er in Nederland geen neerslag van betekenis meer gevallen. Komende week verwacht het KNMI een normaler weertype voor deze tijd van het jaar en kan het weer gaan regenen. Vooral maandag en dinsdag wordt regen voorspeld.