LAGOS - In Nigeria is een Nederlander ontvoerd. Dat meldden bronnen binnen de olie-industrie aan het persbureau AFP. De man werd in de nacht van woensdag op donderdag meegenomen uit een café in Warri, een stad in het olierijke zuiden van het West-Afrikaanse land.

Een bron verklaarde dat het een werkloze oliewerker betrof. Nadere details ontbreken. De cafébazin heeft donderdag aangifte gedaan bij de politie.

In maart werd ook al een Nederlander ontvoerd in het Afrikaanse land. Het betrof een beveiligingsman van het Duitse bedrijf Bilfinger Berger. Hij werd op 4 april weer vrijgelaten.

Bilfinger Berger wilde niet zeggen of er losgeld is betaald voor de Nederlandse werknemer.

Bendes

Sinds begin dit jaar zijn in de onrustige Niger-delta circa zestig buitenlanders ontvoerd. Het gaat onder anderen om oliewerkers uit de Filipijnen en Zuid-Korea.

De meesten werden na enkele dagen of weken ongedeerd vrijgelaten door hun ontvoerders, een mix van criminele bendes en gewapende groeperingen die strijden voor meer politieke rechten.

Een zegsman van de groepering MEND meldde later dat de ontvoering van zes buitenlanders van een olieplatform in zee van het Italiaanse bedrijf ENI een vergissing was. De Brit, Australiër, Pool, Roemeen en twee Kroaten zijn weer op vrije voeten gesteld, aldus MEND.