DEN HAAG - Wim Kok (64) treedt per 1 juli toe tot de raad van commissarissen van de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij, de Nederlandse tak van de Koninklijke/Shell Groep. Formeel moeten de aandeelhouders op 23 april de voordracht van de oud-premier nog goedkeuren, zo maakte het Brits-Nederlandse olieconcern donderdag bekend.

Bekijk hier de video

Op 30 juni legt Jan Timmer, oud-topman van Philips, zijn commissariaat neer. Timmer maakte sinds 1996 deel uit van de club van toezichthouders van Shell.

Het commissariaat bij Shell is de eerste functie die Kok na zijn vertrek als eerste-minister aanneemt in het bedrijfsleven. Vanaf 1 januari is hij al wel lid van de raad van toezicht van de stichting Het Rijksmuseum in Amsterdam.

Kok, premier van 1994 tot 2002, was in de jaren zeventig en tachtig vooral bekend als voorzitter van de vakcentrale NVV en later van de vakcentrale FNV, het fusieresultaat van de bonden NVV en NKV. In 1986 werd hij voor de PvdA lid van de Tweede Kamer, om drie jaar later als minister van Financiën toe te treden tot het kabinet Lubbers III.

Vanaf 1994 gaf hij acht jaar als premier leiding aan twee Paarse kabinetten, gevormd door een coalitie van PvdA, VVD en D66. Kok trok in april zijn conclusies uit het NIOD-eindrapport over de val van Srebrenica en trad af.

Kok is momenteel onder andere adviseur voor de Europese Commissie. De adviezen hebben vooral betrekking op de gevolgen voor de Europese Unie van de toetreding van tien nieuwe lidstaten in .