PARIJS - Miljoenen Fransen en andere Europeanen hebben woensdagavond het televisiedebat tussen de Franse presidentskandidaten Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal bekeken. Het duel begon vrij rustig, maar tegen het einde van het ruim twee uur durende debat liepen de emoties vrij hoog op.

Bekijk video

Volgens politieke waarnemers heeft het debat geen duidelijke winnaar opgeleverd en verandert het waarschijnlijk weinig aan de uitkomst van de verkiezingen op 6 mei.

Royal beschuldigde Sarkozy van "politieke immoraliteit", toen het debat ging over onderwijs voor gehandicapte kinderen.Volgens de socialistische Royal heeft de rechtse Sarkozy als minister van Binnenlandse Zaken het speciale onderwijs ontmanteld en doet hij nu of zijn neus bloedt. Sarkozy hekelde de toon van Royal en bleef kalm.

Verkracht

In de eerste minuten van het debat stonden agressie, overheidsdiensten en staatsschuld centraal. Royal memoreerde aan een recent incident toen een vrouwelijke agente werd verkracht bij het verlaten van het politiebureau laat in de avond. Sarkozy was jarenlang als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de openbare orde in Frankrijk. Royal beloofde zich in te zetten voor minder agressie in de openbare ruimte, als zij wordt gekozen.

Sarkozy benadrukte dat het een verplichting jegens toekomstige generaties is om de staatsschuld te verminderen. De conservatieve politicus wil het aantal mensen in overheidsdienst verminderen om de staatsschuld te kunnen afbouwen. Royal toonde zich sceptisch of bezuinigd kan worden op personeel van diensten als politie, onderwijs en gezondheidszorg.

Europese Unie

De twee kandidaten werden het ook niet eens over onder meer de koers van de Europese Unie. Royal wilde een eventueel lidmaatschap van Turkije niet zomaar uitsluiten, maar Sarkozy noemde een mogelijke toetreding van Turkije tot de EU "een gevaar voor het evenwicht in de wereld".

Ook over de Europese grondwet waren de twee het oneens. Royal wilde een herziene grondwet opnieuw in een referendum voorleggen aan het Franse volk, Sarkozy bleek voorstander te zijn van een afgezwakt verdrag met minder vergaand verdrag. Frankrijk wees in 2005 de Europese grondwet in een referendum af.

Het debat werd uitgezonden door een recordaantal van 35 televisiezenders. Zelfs kijkers in Rusland en Portugal konden de gedachtewisseling tussen Sarkozy en Royal volgen.

Geconcentreerd

Het debat kan beslissend zijn voor de verkiezingsuitslag: miljoenen Fransen weten nog niet op wie zij zondag moeten stemmen. De in het zwart en wit geklede Royal verklaarde vooraf zich fijn te voelen en zich op het debat te verheugen. De in diverse blauwtinten gestoken Sarkozy zei 'geconcentreerd' te zijn. Waarnemers zeiden na afloop van het debat dat beide kandidaten zich goed hebben weten te presenteren en "niet zijn getrapt in de vallen die de ander had gezet".