LONDEN - De Britten gaan donderdag naar de stemlokalen voor regionale en lokale verkiezingen. De stembusgang wordt waarschijnlijk de laatste verkiezingstest voor premier Tony Blair, die heeft gezegd vlak na de verkiezingen bekend te maken wanneer hij precies vertrekt. Zijn beoogde opvolger is de huidige minister van Financiën Gordon Brown.

De ogen zijn donderdag vooral gericht op Schotland, waar winst van de Schotse Nationale Partij (SNP) de weg naar afsplitsing van de Britse unie opent. De SNP kan volgens peilingen rekenen op flinke winst ten koste van de Labourpartij van Blair en de Liberaal-Democraten.

De nationalisten willen een referendum over onafhankelijkheid van Schotland uitschrijven. Ook het regionale parlement van Wales krijgt nieuwe leden. Verder mogen 32,8 miljoen Engelsen stemmen voor de gedeeltelijke of gehele vervanging van gemeenteraden en zijn in enkele gemeenten burgemeestersverkiezingen.

Labour zal naar verwachting fors verlies moeten incasseren. De kiezers zijn ontevreden over de oorlog in Irak en over diverse politieke schandalen waardoor Londen de afgelopen maanden is geplaagd. Blair heeft de kiezers herhaaldelijk opgeroepen de verkiezingen van donderdag niet te gebruiken om een proteststem tegen zijn beleid uit te brengen.