AMSTERDAM - Volkert van der G. werpt zich in de gevangenis op als juridisch adviseur van zijn medegedetineerden, tot grote ergernis van hun advocaten.

Zo diende hij klachten in tegen de medische dienst namens Jan S., die tot levenslang is veroordeeld voor de lustmoord op de 7-jarige Naomi Eleveld. Dat meldt het weekblad Elsevier woensdag.

De voor de moord op Pim Fortuyn veroordeelde Van der G. stuurt volgens het weekblad voortdurend verweerschriften en klachten. Dat doet hij vanuit zijn cel in de Beveiligde Individuele Begeleidingsafdeling van de gevangenis in Scheveningen.

Verdediging

De advocaat van S., Willem Anker, zegt in Elsevier dat Van der G. stappen onderneemt die niet passen in zijn verdediging. Ook zou Van der G. actie ondernemen namens een andere cliënt van Anker, Koos H., die levenslang kreeg voor drie lustmoorden op jonge vrouwen.

Van der G. stelt in het weekblad dat de cliënten van Anker hem zelf benaderden. "Het contact dat ik met Anker over de zaak van Jan S. had, was altijd op verzoek van Jan S."

Contact

Inmiddels zou Jan S. niet meer op dezelfde afdeling als Van der G. zitten. Het contact tussen S. en Anker is hersteld, schrijft het weekblad. Het contact tussen Anker en Koos H. is nog niet hersteld, stelt de raadsman.

Van der G. zit nu bijna vijf jaar in de gevangenis. De milieu-activist komt naar verwachting op 6 mei 2014 vervroegd vrij.