UTRECHT - De politieman die in maart een 54-jarige man uit de Utrechtse wijk Ondiep doodschoot, wordt verdacht van doodslag. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag gezegd. De man was tot nu toe getuige in de zaak.

Volgens de woordvoerster is er inmiddels een gerechtelijk vooronderzoek geopend. De rechter-commissaris laat een reconstructie van het incident maken.

Wanneer het onderzoek zal zijn afgerond, is onduidelijk. Pas na afronding wordt duidelijk of justitie de agent vervolgt.

Bedreigd

De agent schoot op 11 maart de Utrechter vlak bij zijn huis neer, omdat de man hem bedreigd zou hebben met een mes. De man overleed dezelfde avond aan zijn verwondingen.

Na het schietincident braken in Ondiep rellen uit. Burgemeester en politie besloten daarop de wijk hermetisch af te sluiten met hekken. Die bleven zes dagen staan.

Rijtje

Een woordvoerder van de Nederlandse Politiebond laat in reactie weten "het goed te vinden dat bij elk dodelijk schot de feiten op een rijtje worden gezet."

"Daarna is het aan justitie of er voldoende aanwijzingen zijn voor een strafzaak en vervolgens aan de rechter of dat terecht is." De Utrechtse politie was tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar.