BRUSSEL - De Europese Unie is bezorgd over het "toenemend geweld" in het conflict tussen Rusland en Estland. De EU zal een delegatie van functionarissen naar Moskou sturen om daar de zorgen bij de Russische regering uit te spreken.

Aanleiding zijn de incidenten rond de ambassade van Estland in Moskou. Het consulaat is gesloten, nadat jongeren diplomaten hadden tegengehouden en vochten met lijfwachten van de Estse ambassadeur.

Demonstranten keren zich al dagen tegen de verwijdering van een Sovjetmonument uit het centrum van de Estse hoofdstad Tallinn.

Traangas

De jongeren drongen door tot een zaal waar ambassadrice Marina Kaljurand een persconferentie zou geven. Lijfwachten moesten traangas gebruiken om de demonstranten te verdrijven.

Het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zwaar protest geuit tegen de aanval. Het ministerie evacueert families van diplomaten.

Zweden

Ook Zweden heeft een protest ingediend, nadat een auto met daarin de Zweedse ambassadeur tijdens een bezoek aan de ambassade was aangevallen.

Honderden jonge Russen belaagden die de afgelopen dagen. Zij gooiden onder meer tomaten naar het gebouw. Verder haalden ze de Estse vlag van de mast en scheurden hem in stukken.