DEN HAAG - Het strenge detentieregime dat nu in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen op Willem Holleeder van toepassing is, is niet onaanvaardbaar en onverantwoord gebleken.

Dat heeft de medisch adviseur van het ministerie van Justitie, volgens landsadvocaat Eric Daalder, na onderzoek vastgesteld.

Daalder zei dat tijdens de behandeling van een kort-geding dat de vermeende topcrimineel Holleeder had aangespannen om de strenge beveiligingsmaatregelen die in Scheveningen voor hem gelden, versoepeld te krijgen.

Revalidatie

Die staan namelijk een goede revalidatie van de aan zijn hart geopereerde Holleeder in de weg, meent de advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers.

Een van de bezwaren is dat Holleeder als hij uit zijn cel wordt gehaald, handboeien om krijgt. Volgens de directeur van de zwaar beveiligde inrichting in Vught is dat noodzakelijk om de veiligheid te garanderen en om er voor te zorgen dat Holleeder niet kan ontsnappen.

Deze directeur is verantwoordelijk voor de gevangenhouding van Holleeder.

Gijzeling

In het gevangenisziekenhuis is apparatuur aanwezig die bijvoorbeeld kan worden gebruikt bij het plegen van geweld. Het boeien van Holleeder is onder meer noodzakelijk om een eventuele gijzelingsactie te voorkomen.

Onlangs is er opnieuw informatie binnengekomen dat Holleeder zou willen ontsnappen, liet Daalder weten. Daaruit blijkt volgens hem nog maar eens dat de strenge maatregelen niet overbodig zijn.

Vluchtgevaarlijk

Daalder: "Holleeder wordt als zeer vluchtgevaarlijk beschouwd en daarbij wordt rekening gehouden met hulp van buitenaf."

De medisch adviseur van justitie trok zijn conclusie dat er geen onverantwoorde medische situatie voor Holleeder is ontstaan, mede na raadpleging van de behandelend artsen van de vermeende topcrimineel.

Geboeid

Wel liet de cardioloog weten dat hij liever niet wil dat hij zijn patiënt geboeid moet onderzoeken. "Aan die wens wordt nu voldaan", aldus Daalder.

Holleeder moet ook geboeid trainen op een hometrainer. Om dat beter mogelijk te maken krijgt hij nu verlengde boeien om, zodat hij zich beter kan bewegen.

Wensen

Daalder benadrukte dat aan alle wensen van de artsen wordt voldaan en dat er derhalve geen noodzaak is om het strenge veiligheidsregime voor Holleeder te versoepelen. De advocaat van Holleeder denkt daar heel anders over.

Kuijpers: "Justitie moet er niet alleen voor zorgen dat het hart van Willem blijft kloppen. Hij moet ook de gelegenheid krijgen om goed te kunnen revalideren, zodat hij zo snel mogelijk zijn proces kan vervolgen en goed herstelt van zijn zware hartoperatie."

De uitspraak van het kort-geding is op 4 mei.