WASHINGTON - Meisjes en jonge vrouwen die alcohol en drugs gebruiken neigen eerder tot zelfmoord dan jongens. Zij kunnen ook eerder aan verdovende middelen verslaafd raken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Centrum voor Verslaving en Alcoholmisbruik (CASA) van de Amerikaanse Columbia University.

Ook kleinere hoeveelheden drugs en alcohol zijn riskanter voor jonge vrouwen. Verder zou er zelfs een verband zijn tussen de consumptie van koffie, roken en alcoholmisbruik.

De studie richtte zich vooral op vrouwen vanaf de vroege adolescentie tot de 22-jarige leeftijd. Bij de presentatie van het onderzoek woensdag was ook Columba Bush aanwezig, de vrouw van gouverneur Jeb Bush van de Amerikaanse staat Florida. Haar dochter Noelle, een nicht van president Bush, had een paar keer aanvaringen met justitie vanwege drugsgebruik.

Volgens het hoofd van CASA, Joseph Califano, tonen de resultaten vooral dat de behandelmethodes voor meisjes anders moeten worden aangepakt. Califano, die onder president Jimmy Carter minister van Gezondheid was, onderstreept dat veel preventieve programma's "vaak op mannen zijn gericht."