JERUZALEM - In de Israëlische regeringspartij Kadima wordt de roep om het aftreden van premier Ehud Olmert steeds luider. De regeringsleider zet echter de hakken in het zand.

De premier op zijn beurt overweegt minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni te ontslaan. Die had Olmert eerder woensdag opgeroepen zijn biezen te pakken wegens de kritiek op zijn optreden in de oorlog tegen Hezbollah in 2006. Die kritiek leefde op na de publicatie maandag van een rapport van de commissie-Winograd.

Livni wierp zichzelf op als de opvolger van Olmert als eerste minister en als leider van de Kadima-partij, mocht de premier inderdaad besluiten op te stappen. Livni zei dat Olmert heeft aangegeven niet te willen opstappen, maar ze hoopt dat de eerste minister zich bedenkt.

Persoon

Livni tekende aan dat ze geen problemen heeft met Olmert als persoon, maar dat "het nu het beste is als hij vertrekt". Livni maakte duidelijk dat ze ondanks haar opstelling tegenover de regeringsleider niet uit eigener beweging uit het kabinet zal stappen.

De bewindsvrouw is de populairste minister in de regeerploeg van Olmert (61). In het zogeheten Winograd-rapport over de oorlog tegen de Libanese Hezbollah kreeg Livni ook weinig kritiek te verduren.

Protest

De fractievoorzitter van de Kadima in het Israëlische parlement, Avigdor Itzhaki, stapt wel op. Hij legt volgens Israëlische media zijn functie neer uit protest tegen de weigering van Olmert om ontslag te nemen. Hij zou het 'suïcidaal' voor Kadima vinden als Olmert op zijn post blijft. Itzhaki is ook partijvoorzitter van Kadima. Ook die functie heeft hij neergelegd, aldus de media in de Joodse staat.

De Kadima-fractie in de Knesset sprak zich woensdag echter uit tegen het vertrek van Olmert. Van de 29 leden stemden slechts drie voor zijn vertrek, onder wie Livni en Itzhaki.

Peretz

Minister van Defensie Amir Peretz overweegt eveneens spoedig af te treden wegens het rapport. Dat meldde de Israëlische legerradio woensdag.

Olmert kreeg maandag in het rapport zware kritiek over de "ernstige mislukkingen" van de strijd tegen de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah in Libanon. Het besluit om ten strijde te trekken werd "overhaast" genomen en het ontbrak aan "een weloverwogen plan". Door de 34 dagen durende oorlog kwamen 1200 Libanezen en 160 Israëliërs om het leven.

Peiling

Volgens woensdag gepubliceerde opiniepeilingen wil 65 à 73 procent van de Israëli's dat Olmert opstapt. Slechts 6 procent van de ondervraagden vindt dat hij zijn functie kan blijven uitoefenen.

De druk op Olmert zal verder toenemen als de Knesset donderdag het Winograd-rapport in buitengewone zitting bespreekt. Ook zal in Tel Aviv een grote betoging plaatsvinden.

Bevrijding

Aanleiding voor de Libanon-oorlog was de gevangenneming van twee Israëlische militairen door de Hezbollah-beweging. De bevrijding van het tweetal is niet gelukt.

Volgens de regels van de Kadima kan Olmert niet worden afgezet als partijleider; de partij kan alleen proberen hem over te halen tot vertrek. Het parlement kan hem wel als premier afzetten met een motie van wantrouwen, maar daar lijkt vooralsnog geen meerderheid voor te zijn.