AMSTERDAM - De inzet van deurwaarders om alsnog geld te innen bij benzinedieven, is een succes. Jaarlijks worden vijftienduizend mensen achterhaald die na het tanken zonder te betalen zijn weggereden.

Het aantal doorrijders is de laatste jaren met ongeveer twintig procent gedaald. Dat schrijft minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) woensdag in een brief aan de Kamer, meldt het AD.

Sinds 2004 krijgen deurwaarders de kentekens, namen en adressen van doorrijders door van de Rijksdienst voor Wegverkeer. De deurwaarders verhalen de kosten, wat jaarlijks bijna een miljoen euro oplevert, schrijft de bewindsman.

Achterhalen

Volgens Eurlings schrikt de aanpak potentiële benzinedieven af. Nu zouden er jaarlijks twintigduizend automobilisten doorrijden zonder af te rekenen, een daling van twintig procent. Wel stelt de minister dat dertig procent van de doorrijders niet te achterhalen is omdat de auto als onbekend of gestolen staat geregistreerd.

Internet

Pomphouders kunnen sinds september via internet aangifte doen van bezinediefstal. Verkeersofficier van justitie Koos Spee zegt in de krant dat 2500 aangiften zijn gedaan. Tegen iemand die drie keer is gepakt wordt een strafrechtelijk onderzoek gestart.